Tuin

Zelf je tuin ontwerpen en inrichten

Een mooie tuin ontwerpen is vakwerk. Er zijn wereldberoemde tuinarchitecten die prachtige tuinen ontwerpen die als levende en bloeiende kunstwerken tentoongesteld worden. Een tuinarchitect inhuren voor de eigen achtertuin is ook mogelijk, maar misschien geef je daar liever een persoonlijk tintje aan. Een combinatie kan natuurlijk ook; stel een plan op aan de hand van je eigen fantasie, doe zelf research en maak in overleg met een tuinarchitect of hovenier het beste plan van aanpak. Met onderstaande tips kun je zelf een prachtige tuin op maat ontwerpen!

Tuin ontwerpen

Er zijn diverse computerprogramma’s waar je tuinen mee kunt ontwerpen zonder een spade in de grond te steken. Je kunt dit soort software downloaden, via een tablet als app of direct in de browser gebruiken. Een aantal programma’s zijn gratis, voor een aantal moet je betalen.

Tip

Houd er bij dit soort software rekening mee dat een tuin niet altijd vlak hoeft te zijn. Hoewel je vaak een bovenaanzicht ziet van de tuin kun je ook denken aan verhogingen, muurtjes en andere hoogteverschillen in de tuin. Dat geeft de tuin een heel ruimtelijk aanzicht met variatie.

Tuinset

Je kunt kiezen voor een compleet tuinset of zelf een tuinset samenstellen uit losse elementen. Naast de bekende sets kun je ook overwegen zelf een vast tuinset te bouwen van stenen en betonranden. Denk aan een tuinset als centrum van de tuin zoals je die tegen kunt komen in parken en natuurgebieden. Zo kun je het hele jaar door genieten van de tuin. Een voordeel van een vast tuinset is dat je geen opbergruimte nodig hebt voor de natte en koude seizoenen.

Tuinmeubelen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor tuinmeubilair. De tijd van een plastic kuipstoeltje is voorbij, of in ieder geval doorgeschoven naar de camping. In je eigen tuin mag je het gerust wat luxer aanpakken. Je kunt complete tuinsets aanschaffen, de lounge sets zijn daarbij nog steeds populair. Vergeet ook niet een beschermhoes aan te schaffen. Je kunt kiezen voor kunststof, maar natuurlijke materialen zoals riet, bamboe en hout staan ook prachtig in een tuin.

Tip

Om spullen op te bergen is een tuinkast ook het overwegen waard. Daar kun je tuingereedschap in opslaan, en ook decoraties en serviesgoed voor de tuinmeubelen. Met kleine decoraties kun je een eenvoudig stel meubelen een geheel eigen karakter geven.

Tuinbanken

Een tuin is niet alleen een plek om het gras te maaien en de planten te snoeien, het is ook een plek om tot rust te komen en te genieten. Vergeet daarom niet een vaste tuinbank te plaatsen. Let daarbij op het toverwoord “vast”. Een regulier set tuinmeubelen zal in Nederland alleen tijdens het zomerseizoen buiten staan, en in de winter worden opgeborgen, tenzij er een overkapping aanwezig is. Met een bankje van massief hout of van beton kun je altijd even genieten in je eigen tuin. Beton is nagenoeg onverwoestbaar en kan tegen elk weertype. Je kunt ook voor natuursteen kiezen. Plaats één bankje of enkele rustpunten. Je kunt ook omheiningen en muurtjes inrichten zodat ze dubbele dienst doen als tuinmeubilair.

Loungeset

De “wicker” stijl loungesets zul je nog steeds vaak in tuinen tegenkomen. Een bankstel voor buiten, met zitbanken, kussens en een salontafel. Als je een overkapping hebt, bijvoorbeeld een veranda of tuinhuis kan een loungeset buiten blijven staan. Er zijn grote verschillen in prijs en kwaliteit bij loungesets. Als je van plan bent het hele jaar rond gebruik te maken van dit meubilair is het raadzaam om iets meer uit te geven. Vaak zijn de kussens gemaakt van textiel dat wat regen kan verdragen, en de bekleding is doorgaans te verwijderen en reinigen.

Tuinstoelen

Een goede tuinstoel is een comfortabele tuinstoel. Dan neemt niet weg dat een tuinstoel er ook mooi uit mag zien. Stapelbare tuinstoelen zijn praktisch op te bergen, zeker voor een feestje is een setje stapelbare tuinstoelen erg praktisch. Om lekker te relaxen kun je ook ligstoelen plaatsen. Als je kiest voor een hardhouten ligstoel, van steen en zelfs beton kun je dit meubilair gerust buiten laten staan. Zorg voor bijpassende kussens die geschikt zijn voor buitengebruik en je kunt op elk moment een comfortabel plekje inrichten.

Tuintafel

wanneer je kiest voor een tuintafel moet je ook meteen rekening houden met een eventuele parasol. Bij één of meerdere kleine tafels is dat niet zo relevant, bij een grote tafel zou je een gat in het midden nodig hebben voor een staande parasol met rechte buis of steel. Een ronde tafel maakt gezellig in een cirkel zitten makkelijk, maar hoe groter de tafel hoe meer ruimte die ronde vorm inneemt.

Tip

Je kunt overwegen met meerdere kleine tafels te werken die je aan elkaar kunt schuiven. Door aan de onderzijde scharnieren of klemmen aan te brengen kun je de losse elementen aan elkaar koppelen voor een grotere tafel. Omdat tafels niet altijd op een perfect vlakke ondergrond worden geplaatst is het praktisch om een tuintafel met verstelbare tafelpoten te nemen. Bij solide tafelpoten is het ook mogelijk om zelf verstelbare doppen te bevestigen, daarmee heb je nooit last van een wiebeltafel.

Parasol

Als je geen vaste zonwering wilt plaatsen in de tuin kun je kiezen voor een parasol. Voorheen stond een parasol eigenlijk altijd op een vaste voet, de keuze is nu een stuk uitgebreider. In basis kun je een parasol neerzetten met een voet van beton. Dat is voor een kleinere diameter een eenvoudige oplossing. Als je een vaste opstelling gebruikt kun je het parasol gat ook in de tuin plaatsen met een metalen cilinder. Zwevende parasols worden ook steeds vaker gebruikt. Daarbij wordt de voet aan de zijkant geplaatst en de parasol hangt als het ware over het tuinmeubilair. De diameter van deze parasols kan behoorlijk groot zijn, de voet wordt ook steeds groter en zwaarder.

Tip

Kies een parasol die qua kleurstelling mooi staat bij de rest van de tuin. Een parasol van riet geeft ook een prachtige uitstraling in natuurlijke tuinen. Houd bij parasols van natuurmaterialen zoals hout wel rekening met de kwaliteit en duurzaamheid van het hout.

Tuinkussens

Als je denkt dat een vast tuinset met weerbestendige materialen niet comfortabel kan zijn heb je het mis. Door gebruik te maken van losse tuinkussens heb je het beste van twee werelden. Neem wel tuinkussens die ook daadwerkelijk gemaakt zijn voor buitengebruik. Die zijn gemaakt van waterafstotende materialen en ze zijn ook makkelijk te reinigen. Zitzakken voor buitengebruik zijn ook erg comfortabel en praktisch. Je gooit ze neer en je hebt een zitplek waar je heerlijk kunt ontspannen.

Tuinideeën

Door rekening te houden met bovenstaande aandachtspunten kun je een tuin inrichten die bij je past. Hier zijn nog enkele aanvullende ideeën om jouw tuin te personaliseren.

 • Plaats een fontein:
  Het klaterende water van een fontein heeft een kalmerende werking. Daarnaast staat een fontein ook prachtig in elke tuin. Er zijn veel maten en modellen. De goedkopere fonteinen worden vaak gemaakt van kunststof, de duurdere modellen zijn van echt steen gemaakt. Als het niet mogelijk is of wenselijk een waterleiding aan te leggen kun je overwegen een fontein te nemen met eigen waterreservoir. Door de stroming van het water zal deze niet zo snel vervuilen. Ook zijn er fonteinen met zonnecellen waarbij ook een elektrische pomp met draad niet vereist is.
 • Ga buiten koken:
  Het is heerlijk om met lekker weer buiten te kokkerellen. Je kunt een BBQ tevoorschijn halen, je kunt ook een vast kooktoestel buiten plaatsen. Sommige toestellen werken met steenkool, andere met gas of een combinatie van beiden. Wil je retro gaan? Bouw dan je eigen gril van stenen, plaats er enkele betonnen zitbanken omheen en ga grillen, kastanjes poffen en broodjes bakken. Let op dat het vuur altijd op voldoende afstand van brandbare zaken staat en houdt een emmer zand (geen water!) binnen handbereik. Een akoestische gitaar brengt extra sfeer, of in noodgevallen hout om te stoken…
 • Solar en Led:
  Met Led verlichting kun je alle kanten uit. Omdat Led lampen zuinig zijn kun je veel tuinverlichting kopen met ingebouwde zonnecellen. Dat is niet alleen mooi om te zien, het is ook veilig om een tuinpad te verlichten. Je kunt eenvoudige lampjes kopen met een scherpe punt die je direct in de aarde kunt steken, of plaats een vaste verlichting. Ook (kunst) stenen met ingebouwde lampen kunnen de tuin prachtig verlichten.
 • Houd alles bereikbaar:
  Als je een mooie tuin hebt ingericht met overhangende bomen, elektriciteit en verlichting die mooi weggewerkt is vergeet je soms dat er ook periodiek onderhoud nodig is. Een tuin leeft en transformeert jaar in, jaar uit. Probeer de tuin op dusdanige wijze in te richten dat alles bereikbaar is. Dat kan met een looppad of losse tegels, niet te diep werken en een indeling met zones. Zo kun je de tuin eenvoudig onderhouden.

Conclusie

De mooiste tuinen zijn om van te genieten. Richt jouw tuin in zodat deze relatief onderhoudsvriendelijk is en tegelijkertijd uitnodigend om tijd door te brengen. Van een tuin die “seizoen proof” is ingericht kun je het hele jaar door gebruik maken, met enkele vaste elementen in de tuin kun je dat al bereiken. Het gaat niet om het formaat van de tuin, je hoeft ook geen fortuin te besteden om een prachtige tuin aan te leggen. Denk bij elke aankoop ook aan de levensduur van het element, daarmee kun je op termijn kosten besparen en een meer hoogwaardige tuin aanleggen.

Recente artikelen die gaan over tuinen:

VIEW ALL ARTICLES
‘Amsterdam moet meer groene daken krijgen’

‘Amsterdam moet meer groene daken krijgen’

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.