Slaapkamer

De beste slaapkamer ideeën

De slaapkamer is de plek waar je misschien wel de meeste tijd doorbrengt in huis. Natuurlijk, je hebt vaak je ogen dicht, maar de complete slaapkamer inrichten op de juiste manier is toch belangrijk. Niet alleen voor de nachtrust, het is ook een plek waar je even terug kunt trekken van alle drukte, waar je zult ontspannen, een plek van rust en comfort. Wij geven je alvast een aantal slaapkamer ideeën om inspiratie uit te putten, en de tijd die je doorbrengt in de slaapkamer nog beter te maken!

Wat doe jij in de slaapkamer?

De meeste tijd in slaapkamers wordt doorgebracht met de ogen dicht. Het is dus vanzelfsprekend dat jouw nachtrust op de eerste plaats staat. Het begint… met een bed.

Kies het juiste bed

Er zijn verschillende soorten bedden met elk hun eigen kenmerken. Luchtbedden, waterbedden, losse ledikanten en boxspring combinaties. Naast uiterlijk speelt het comfort uiteraard een hele grote rol bij de keuze van het juiste bed. Dit zijn de drie meest voorkomende types:

 1. Ledikant met spiraalbodem: Het ledikant is de omlijsting van het bed. Dat kunnen vier eenvoudige planken zijn of luxe en extravagante stellages. In dat frame plaats je dragers met daarop een spiraalbodem. Je kunt spiralen kopen uit één deel of met een kantel mechanisme waarmee je ook rechtop kunt zitten. Bij een tweepersoonsbed zul je twee losse spiralen moeten plaatsen, anders gaat het spiraal doorzakken in het midden. Op het spiraal komt het matras, daarover later meer.
 1. Waterbed: Een bed om heerlijk in weg te dromen of om zeeziek te worden. Een waterbed is een persoonlijke keuze. De één vindt het fantastisch, de ander kan er niet aan wennen. Als er twee personen op het waterbed liggen kunnen er golfbewegingen ontstaan. Een waterbed vormt zich wel perfect naar de contouren van het lichaam. Een waterbed heeft stroom nodig om het water op een constante temperatuur te houden.
 1. Boxspring combinatie: Je ziet steeds meer boxspring bedden. Eigenlijk is het een kist met spiraalveren met daar bovenop een normaal matras. Het voordeel is dat de laag-op-laag prettig aanvoelt, de onderzijde en bovenzijde zijn vaak op elkaar afgestemd. Een boxspring heeft doorgaans geen omlijsting zoals een ledikant. Je kunt wel een hoofdbord plaatsen.

Kies het juiste matras

Als je kiest voor een ledikant of een boxspring heb je ook een matras nodig. Die zijn er in allerlei soorten en maten. Laten we het eenvoudig houden, dit zijn de belangrijkste keuzes die je moet maken:

Maat matras: Van een kinderbedje naar een lits-jumeaux, matrassen zijn er in veel maten. Voor twee personen hoef je niet één groot matras te kopen, je kunt ook twee losse matrassen nemen en die via een schuimrubber tussenstuk aan elkaar “koppelen”. Dat remt doorliggen en partners kunnen kiezen voor hun eigen voorkeur. Let op bij niet-standaard maten. Je kunt een prachtig rond matras laten maken, beddengoed kopen wordt een hele uitdaging.

Er zijn diverse materialen voor het matras, schuim en pocket veer zijn de meest populaire keuzes op dit moment.

Schuim matras: Let bij een schuimrubberen matras goed op de kwaliteit en stevigheid. Een polyether matras is het goedkoopste en wordt aangeduid met SG. Een SG waarde van 20 is minder stevig dan SG40. Dit materiaal is meer geschikt voor een logeerbed dan voor dagelijks gebruik. Koudschuim is een stuk beter, dat wordt aangeduid met een HG waarde. Ook hier is hoger steviger, HG45 is voor de meeste mensen een goede keuze. In het begin kan het stevig aanvoelen, maar een té zacht matras kan op termijn voor rugklachten zorgen.

Pocket veer: Bij deze matrassen worden afzonderlijke veren in kleine zakjes geplaatst en verspreid over het gehele matras. Daaroverheen komt doorgaans een toplaag van schuim. Hoe meer pockets hoe hoger de kwaliteit van het matras. Deze matrassen zijn duurder dan de meeste schuim matrassen. Een hoogwaardig schuim matras kan overigens beter zijn dan een goedkoop pocket veer matras. Laat de keuze dus niet alleen afhangen van het type, kijk altijd naar de eigenschappen van het matras.

Er zijn ook fabrikanten die matrassen maken met verschillende zones. Die kunnen geheel op maat worden ingevuld, bijvoorbeeld zachter in het middel en steviger bij de benen. Dit soort matrassen worden per persoon ingemeten. De effectiviteit van dit soort matrassen is niet uitvoerig bewezen. Voor elk matras geldt; kun jij er comfortabel op slapen?

Slaapkamers inrichten

Je hebt een prachtig bed met een heerlijk matras gevonden, nu moet je de complete slaapkamer inrichten. Richt een slaapkamer niet te druk in met teveel meubilair. Dat staat onrustig en als je in de nacht een boodschap moet doen is elke stoelpoot er eentje teveel. Als je van variatie houdt is het raadzaam losse elementen te plaatsen. Zodra je kiest voor meubels, planken en lampen die aan de wand hangen kun je niet zo gemakkelijk de inrichting aanpassen. Ook bij schoonmaken kunnen losse elementen en meubels praktisch zijn.

Denk goed na over de vloerbedekking. Een tapijt vloer is comfortabel om op te lopen maar trekt stof aan. Parket is eenvoudig schoon te houden maar wel koel. Vinyl kan een oplossing zijn, kies wel een dikkere kwaliteit met een goede demping. Dat loopt niet alleen comfortabel, het is ook beter voor de benedenverdieping. Denk ook aan vloerisolatie. Zo houd je optrekkende kou en vocht tegen.

Slaapkamer inspiratie

Let op met de kleur van de wand of het behang. Je bent misschien even helemaal weg van barok stijl maar over een half jaar ben je daar wellicht op uitgekeken. Kies liever voor een neutrale wand en gebruik sfeerverlichting. Zo kun je de complete slaapkamer met een druk op de knop compleet transformeren. Philips Hue is een serie draadloze verlichting die je met een app kunt bedienen. Er zijn ook andere systemen die je in een normale fitting kunt draaien en op afstand kunt bedienen. Maak gebruik van multicolor leds die dimbaar zijn voor de meeste variatie. Wil je een apart motief op de wand? Heb je al eens gedacht aan een muursticker? Die zijn niet permanent en geven een leuk accent aan elke kamer. Kies voor een muursticker die zonder lijm aangebracht kan worden.

Beddengoed maakt de slaapkamer compleet

Je kunt beter kiezen voor een neutrale slaapkamer met opvallend beddengoed dan een opvallende slaapkamer met neutraal beddengoed. Met beddengoed zoals dekbedovertrekken en kussenslopen kun je snel de sfeer van de slaapkamer aanpassen. Je kunt met kleur spelen, contrasten aanbrengen en het uiterlijk in een handomdraai veranderen. Daarnaast is de kwaliteit van beddengoed ook van groot belang. Uit hygiënisch oogpunt moet je beddengoed vaak reinigen. Als je voor een dekbedovertrek met print kiest let dan op de juiste temperatuur bij het wassen zodat de print niet vaal wordt. Was dekbedovertrekken altijd binnenstebuiten zodat de kleuren mooi blijven en de stof niet gaat pillen en voortijdig slijt.

Hygiëne tip: Uit onderzoek is gebleken dat strak opgemaakte bedden minder schoon zijn dat beddengoed dat slordig ligt. Dat komt omdat los beddengoed beter kan ademen wat ontwikkeling van nare beestjes remt. Lucht je beddengoed regelmatig, het liefst buiten met een fris briesje.

Leuke slaapkamer ideeën

Meer inspiratie voor slaapkamers? Wees creatief met deze suggesties:

 • Four Seasons: We bedoelen niet de hotel keten, pas jouw slaapkamer aan per seizoen. Gebruik bijvoorbeeld een groene kleurstelling in de lente en bruin in de herfst. Met beddengoed zoals dekbedden, plaids en kussenslopen transformeer je de hele slaapkamer. Breng buiten naar binnen met kleuren en motieven van het seizoen.
 • Verloren ruimte: Deze tip is niet alleen voor de kinderkamer, onder het bed is een zee van ruimte die je kunt benutten. Daar kun je dozen op wieltjes plaatsen voor extra opbergruimte of schuiflades. Bij een boxspring combinatie is dat uiteraard niet mogelijk. Als je een grote sprei of plaid over het bed legt zie je niet wat er onder ligt.
 • Daar zit een luchtje aan: Zet hier en daar wat geurkaarsen, potpourri of andere heerlijk geurende decoraties neer. Natuurlijke geuren mogen uiteraard ook. Kies geuren die je een rustig gevoel geven zoals jasmijn, lavendel, witte lotus en kamille.

Slaapkamer ideeën in Zweedse stijl

Als je een beetje handig bent kun je voor weinig geld een IKEA slaapkamer inrichten. Zij bieden een groot assortiment aan zelfbouw artikelen waaronder complete slaapkamers. Om het eenvoudig te houden hebben ze een aantal standaard combinaties gemaakt met duidelijke prijsstellingen. Je kunt uiteraard ook creatief aan de slag gaan, als je kiest voor een IKEA slaapkamer kun je de suggesties als uitgangspunt nemen. Bij IKEA kun je doorgaans kiezen uit verschillende prijsklassen. Daarom kun je niet op voorhand zeggen of de kwaliteit van IKEA slaapkamers goed of slecht is. De prijs/kwaliteitsverhouding is doorgaans behoorlijk goed, het retour beleid is erg schappelijk. Houd er wel rekening mee dat je bij terugbrengen van een artikel die je toch niet bevalt de doos niet mag openen en zelf het pakket terug moet (laten) brengen. Dat is bij een schermlamp niet echt een probleem, bij een complete boxspring combinatie is het een hele uitdaging. Het design is meestal strak en modern, daar moet je van houden.

Heerlijk wegdromen

Heb je moeite om in slaap te komen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van moeilijk inslapen:

 • Gebrek aan ritme: Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Gun jezelf niet meer dan een half uur speling, ook niet in het weekend. Door jezelf te trainen wordt een alarm overbodig, en sta je veel meer uitgerust op in de ochtend.
 • Scherm staren: Even op de smartphone of tablet lezen voor het slapen gaan kan leiden tot slapeloosheid door de straling van het beeld. Dat zit niet alleen in de felheid maar ook de kleurtemperatuur. Steeds meer mobiele apparaten hebben een nachtmodus, dat scheelt.
 • Bijgeluiden: Een gehorige slaapkamer is vervelend maar niet altijd te voorkomen. Je kunt een app op je smartphone installeren met rustgevende geluiden en muziek. Naast meditatie muziek heb je ook stromende beekjes en klokkenspellen. Kies een app met een sleep timer.
 • Horizontaal kantoor: Een bed is geen bureau om liggend in te werken. Leer jouw hersenen dat de slaapkamer een plek is voor rust en ontspanning. Maak alleen gebruik van de slaapkamer waar deze voor bedoeld is.
 • Te warme kamer: Stook de kamer niet te warm, neem liever een vier-seizoenen dekbed of pak er een plaid of extra deken bij. Als je hoofd teveel opwarmt kan dat leiden tot onrustig slapen en hoofdpijn.

Om moe van te worden…

Dit zijn een aantal aandachtspunten en slaapkamer ideeën om de slaapkamer tot een oase van rust te maken. Als je deze slaapkamer inspiratie bij jou thuis kunt toepassen is het haast jammer om het licht uit te doen en je ogen te sluiten. We wensen je een goede nachtrust!

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.