Interieur

Een goed interieur begint bij de bewoners

Het inrichten van een woning is een enorme uitdaging. Of je nu begint met een nieuw opgeleverd pand, of je gaat een bestaande woning opnieuw inrichten, je moet vele keuzes maken. Het is eenvoudiger wanneer je als uitgangspunt neemt dat je van een huis een Thuis wilt maken, met een hoofdletter “T” dus. Bij het bepalen van een interieur moet je altijd uitgaan van de personen die in het huis wonen, dan volgt de vorm vanzelf uit de functie. In dit artikelen behandelen we de belangrijkste aandachtspunten om jouw thuis in te richten.

Mensen maken het interieur

De samenstelling van het gezin kan in de loop der jaren veel veranderen. Er komen gezinsleden bij, er gaan gezinsleden weg. Houd daar rekening mee voordat je een specifieke vloerbedekking legt of een opvallende kleur op de wand schildert. Voor je het weet wordt de hobbyruimte een kinderkamer.

Beken kleur

De kleurstelling van een ruimte is van grote invloed op het karakter. Met lichte kleuren lijkt een ruimte veel groter, met donkere kleuren wordt de ruimte optisch kleiner. Grote kleurvlakken geven ook een groter gevoel van ruimte, terwijl kleine vlakken de ruimte weer verkleinen. De plint in dezelfde kleur als de wand geeft zelfs een andere beleving van de oppervlakte dan de plint in dezelfde kleur als de vloer. Zo belangrijk is kleur alleen al voor de subjectieve omvang van een kamer.

 

In de meeste gevallen werkt een lichte muur met een vloer die enkele tinten donkerder is het beste om een ruime kamer te bewerkstelligen. Met behang kun je een motief aanbrengen op de wand, al wordt daar steeds minder gebruik van gemaakt. Als er wordt behangen wordt dat meestal in kleinere ruimtes gedaan zoals een kinderkamer of slaapkamer. Met een structuurverf geef je een textuur aan de wand waardoor de ruimte minder kaal oogt, en kleine oneffenheden en vlekjes vallen niet zo op.

Te mooi om op te lopen

De vloerbedekking is een belangrijke overweging voor elk interieur. Als eerste is er de materiaalkeuze.

Een vaste vloer van marmer of steen kan heel mooi zijn, en is vaak ook onderhoudsvriendelijk, afhankelijk van het gekozen materiaal. Het brengt wel hoge kosten met zich mee en is moeilijk te vervangen.

Parket en laminaat wordt veel gebruikt. Zelf leggen is betrekkelijk eenvoudig, er moet wel een goede ondergrond worden gelegd. Parket en laminaat zijn goed schoon te houden en daarmee geschikt voor kinderen en dieren. Zorg wel voor een goede onderlaag en pas op met vloeistoffen die tussen de kieren kunnen sijpelen.

Vinyl is er in vele soorten en kwaliteiten. Sommige vinyl is haast niet van parket of zelfs marmer te onderscheiden. Het is wel minder hard en koel dan de echte materialen. Je kunt ook juist kiezen voor een print die anders niet mogelijk zou zijn. Vinyl is onderhoudsvriendelijk, het kan wel een “goedkope” uitstraling geven aan een ruimte, dat is ook afhankelijk van de prijsklasse.

Vaste vloerbedekking is lang niet zo populair meer als vroeger omdat het lastig schoon te houden is. Het geeft een ruimte wel een warme uitstraling, en met sokken of blote voeten kan het heel aangenaam zijn. Voor kinderen is het zachte materiaal ook prettig. Bij vaste vloerbedekking is volledig verlijmen af te raden, vaak zijn plakstrips aan de randen al voldoende.

Houd rekening met eventuele vloerverwarming, niet elke vorm van vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming. Naast het comfort in koude dagen verbruikt vloerverwarming vaak minder energie. Je kijkt ook niet meer tegen die radiatoren aan. Mocht je overigens wel kiezen voor centrale verwarming met radiatoren is het mogelijk speciale kappen te installeren waarmee de buizen van de verwarming niet meer, of in mindere mate zichtbaar zijn.

Maak sfeer met licht

Elk interieur heeft twee gezichten; met daglicht en na zonsondergang. Kies de kleuren van de wanden, de vloer en het meubilair altijd op basis van daglicht. Daar heb je niets te verbergen en in daglicht moeten alle verhoudingen kloppen. Als de zon is verdwenen heb je de vrijheid een compleet nieuwe wereld te creëren met licht.

Je kunt een kamer verlichten of belichten. Met belichten kun je een sfeer maken in een ruimte, de aandacht naar een plek richten, of juist in de achtergrond plaatsen. Meerdere kleine lichtbronnen geven veel meer sfeer dan enkele felle lampen. Als je kiest voor dimbare LED verlichting kun je alle kanten uit.

Bedenk of de lamp een bron is van licht, of zelf ook gezien mag worden. Op dit moment is de “Industrial” stijl erg populair waarbij stroomkabels duidelijk zichtbaar zijn, en de armaturen strak van vorm zijn. De kleurstelling is vaak licht. De “Steampunk” stijl is de combinatie van “Industrial” en klassiek, denk aan de verhalen van Jules Vernes. Dit zijn vaak donkergekleurde lampen die doen denken aan vroeger maar met een moderne touch. Hier worden vaak opvallende lampen in gebruikt met een “gloeidraad”. De tijd van kleine details, glitter en glamour en extravagante kroonluchters is grotendeels voorbij, maar ze zijn nog verkrijgbaar. Deze armaturen trekken wel veel stof aan en zijn lastig te onderhouden.

De kleurtemperatuur van de lamp kan de sfeer enorm beïnvloeden. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin (K). Een waarde van 2500K geeft een warme gloed, een waarde van 4000K geeft een veel wittere kleur. Dimmers veranderen weliswaar de lichtintensiteit maar hebben geen invloed op de kleurtemperatuur.

Er komen steeds meer LED lampen op de markt. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt dan traditionele lampen is de levensduur veel langer, en ze verbruiken beduidend minder energie. Ook worden ze minder warm. Dat is veiliger en heeft als bijkomend voordeel dat ze goed gebruikt kunnen worden voor inbouwspots. LED lampen werken met dezelfde grote en kleine fittingen die we gewend zijn van andere lampen. Er zijn ook LED TL buizen met kleine LED lampjes. Deze buizen functioneren in de meeste bestaande TL behuizingen maar hebben een eigen starter. Daarnaast hebben LED TL buizen een gericht licht, terwijl traditionele TL buizen rondom licht verspreiden.

Draadloos leven

Steeds meer apparaten worden draadloos; mobiele telefoons, tablets, laptops, luidsprekers en andere elektronica. Je hebt wel laders nodig en stekkerblokken. Je kunt bekabeling langs de plinten leggen met een speciale kabelgoot waarmee je kabels netjes weg kunt werken. Zorg wel dat je de kabels indien gewenst los te maken en kunt verwijderen. In oudere huizen moet je de bekabeling goed controleren voordat je aan de slag gaat. Het is een stuk eenvoudiger kabels te verleggen of repareren voordat de wand geschilderd is en het meubilair staat.

Stijlvol wonen

Als je de wanden en vloer in neutrale kleuren houdt kun je karakter in het interieur brengen met de meubels en accessoires. De inrichting van de huiskamer is veranderd ten opzichte van vroeger, dat komt voor een groot deel door de televisie. Vroeger was de televisie diep en het beeld was kleiner, nu zijn de toestellen veel dunner maar met een veel groter beeld. Omdat het bankstel vaak om de televisie geplaatst wordt heeft dat veel invloed op de indeling van de huiskamer. Het bankstel naar de hoek gericht is niet meer van deze tijd, gooi de ruimte open!

Naast het meubilair zijn accessoires een steeds grotere rol gaan spelen. Stoelen en banken zijn strakker, met kussens en diverse ornamenten wordt sfeer in de ruimte gebracht. Dat heeft als voordeel dat je kunt variëren met de stijl van de kamer, je kunt meer inspelen op de mode en bijvoorbeeld elk seizoen voor een andere kleurstelling kiezen. Je moet dan, net als bij de wand en vloer, kiezen voor neutrale kleuren voor het meubilair.

Als je de wanden wilt verlevendigen kun je een abonnement bij een kunstuitleen overwegen. Dan ben je niet beperkt tot één kunstwerk maar kun je regelmatig de hele uitstraling van de kamer veranderen met een nieuw schilderij of foto. De kosten vallen reuze mee in vergelijking met een uniek schilderij, en je hebt altijd een interessant conversatiestuk als er gasten zijn.

Je kunt veel ruimte besparen door kasten slim te gebruiken. Ook kisten zijn ideaal als tafel en opbergruimte ineen. Met een schuifwand kun je kamers van elkaar scheiden en bij elkaar brengen. Ruimte is vrijwel altijd een luxe, gebruik daarom multifunctioneel meubilair waardoor je het meeste uit de vierkante meters kunt halen. Als de meubels te verplaatsen zijn moet je wel rekening houden met de vloerbedekking. Tapijt en vinyl kunnen behoorlijke deuken krijgen van stoelpoten, kasten en het bankstel. Als je kiest voor verplaatsbaar meubilair moet je zeker rekening houden met de ondergrond.

Meer nadruk op de keuken

Doorgekookte slappe groente met aardappels, een stukje droog en taai vlees met een kuiltje jus is verleden tijd, met de overvloed aan kookprogramma’s en zelfs toegewijde kookzenders. Er is meer aandacht voor koken, en activiteit in de keuken. Als je beschikt over de ruimte is een kookeiland of een ouderwets gezellige eettafel een goede manier om de aandacht naar de keuken te trekken.

De technologie in keukens is de laatste jaren flink verbeterd. Kranen kunnen met minder water een vollere straal realiseren, en met een speciale kraan kun je meteen op temperatuur water gebruiken. Dit type kranen zijn duurder in aanschaf maar je spaart water uit omdat je niet hoeft te wachten op de juiste temperatuur. Je kunt er ook meteen theewater of koffiewater mee maken, en er zijn kraankoppen met een speciaal mondstuk waardoor gloeiend heet water de huid niet onmiddellijk zal verbranden voor een stukje extra veiligheid.

Er zijn twee stijlen die compleet verschillend zijn maar beide populair; rustiek en modern. Bij een rustieke keuken worden veel natuurlijke materialen gebruikt waarbij de houtnerf gezien mag worden. Bij een strakke keuken kun je denken aan lades met touch bediening, je kunt alle handvatten vervangen door eenvoudige en veilige drukbewegingen. Je moet wel iets vaker de kastjes afnemen, vlekken zullen sneller ontstaan.

Doe meer met deuren

De kans is groot dat jouw huis al deurstijlen heeft, en soms ook al deuren. Mocht dat niet het geval zijn, of je wilt iets anders, dan kun je schuifdeuren overwegen. Die geven een natuurlijke en rustieke uitstraling aan de woning. Een schuifdeur kan op maat worden gemaakt, en worden vaak vervaardigd uit hergebruikt hout. Een dergelijke deur is behoorlijk zwaar en er is een solide schuifdeurbeslag vereist met een rails die soepel loopt. Schuifdeuren sluiten niet geheel af. Een voordeel van schuifdeuren is dat ze niet uitzwaaien waarmee je effectief meer ruimte hebt in de kamer.

Planten brengen leven in het interieur

Vergeet ook niet planten in huis te plaatsen. Niet alleen zijn ze mooi om naar te kijken, de juiste plant kan de kwaliteit van de lucht verbeteren, en een serene geur verspreiden wat de bewoners ongemerkt een beter gevoel kan geven. Planten zijn ook accessoires waar je mee kunt variëren en spelen, om over bloempotten en plantenbakken nog maar te zwijgen. Let er met huisdieren wel op welke planten je kiest. Sommige planten zijn giftig, andere planten zijn juist weer heerlijk voor een kat om aan te knabbelen.

Er zijn ontelbaar veel manieren om het interieur van jouw huis in te richten. Je kunt er ook voor kiezen elke verdieping of zelfs elke kamer een andere uitstraling te geven. Bij kinderkamers bijvoorbeeld, maar het kan ook met andere ruimtes. Zo geef je elke ruimte een eigen sfeer mee. Voor het meest toekomstbestendige interieur zou je kunnen kiezen voor:

  • Wanden en vloeren in neutrale kleuren, bij voorkeur licht voor een optisch groter oppervlak.
  • Meubilair in een kleurstelling die donkerder is maar niet te overheersend. Meubels met een licht frame (wat betreft gewicht) geven meer ruimte en openheid. Focus de aandacht op de bewoners, niet op de televisie.
  • Geef sfeer aan elke kamer met lampen. De keuze van het armatuur, type lamp en de positionering kunnen een kamer volledig transformeren. Gebruik dimmers waar gewenst.
  • Breng karakter met accessoires zoals kussens, kandelaars en bloempotten. Allemaal losse elementen die eenvoudig te verplaatsen zijn en regelmatig te vervangen.
  • Houd elektronica langs de wanden zodat er een minimaal aantal kabels zichtbaar zijn. Laders kunnen vaak in kasten worden geplaatst met een doorvoer door de achterwand.

Waar je ook voor kiest bij de inrichting van een interieur; laat het een reflectie zijn van de bewoners nu, en in de toekomst. Zo wordt een huis echt een Thuis!

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.