Huis

Huisje, boompje, beestje…en jij!

Een huis is een grote stapel stenen waar je in woont. In landen waar de zon altijd schijnt kan een plaggenhut al voldoende zijn, in ons klimaat met verschillende seizoenen is de keuze voor een geschikte woning van levensbelang. Voordat je kiest voor een huis moet je keuzes maken. Als je hebt gekozen voor een mooi huisje kom je weer nieuwe keuzes tegen. Veel keuzes zijn van financiële aard, daarnaast zijn er persoonlijke voorkeuren die meetellen. Houdt daarbij een lange termijn visie in het oog, maak een weloverwogen planning, en raak niet gefrustreerd als een groot deel van die plannen heel anders uitpakt…

Knoppen draaien

In het bedrijfsleven spreken ze vaak van “knoppen draaien”. Als je drie hoofdonderwerpen hebt zul je één knop naar links moeten draaien als er een andere naar rechts gaat. De totaalsom blijft gelijk. Met het bepalen van het interieur geldt hetzelfde. Er zijn kosten gemoeid met de inrichting van een huis. Als je voor één aspect geen compromis wilt maken, zul je dat elders wel moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan deze knoppen:

Interieur of exterieur: Hoeveel ga je binnen investeren in tijd en geld, en hoeveel buiten? Is er een grote tuin, komt daar veel groen of worden het tegels? Komt er een groot terras buiten en een veranda? Of ga je voor een optimale beleving binnenshuis? Ben je een koukleum die altijd de verwarming aanzet? Dan is investeren in isolatie van groot belang.

Duurzaam of niet duurzaam: Met isolatie kun je direct veel energiekosten besparen. Met zonnepanelen ga je op termijn besparen. Investeren in duurzaamheid is ook duur. Ga je op voorhand investeren of kies je voor hogere maandelijkse lasten in gas en elektriciteit?

Modieus of tijdloos: Er zijn mensen die één keer kiezen voor een perfect interieur en daar nooit meer aanpassingen in maken. Er zijn ook mensen die van verandering houden, en het huis vaak overhoop willen gooien. Als je kiest voor tijdloos kun je hoogwaardige meubels kopen, veel inbouwen en op maat maken. Als je van verandering houdt kun je kiezen voor goedkoper meubilair en veel losse elementen zodat je makkelijk de inrichting kun aanpassen, in zijn geheel of geleidelijk.

Conclusie: Bepaal jouw budgettaire kader en ga aan de knoppen draaien. Kijk naar binnen, buiten, korte termijn en lange termijn. Welke knoppen zijn voor jou belangrijk?

Hoe lang zul je blijven?

In de meeste gevallen zul je voor langere tijd doorbrengen in dezelfde woning. Met de huidige huizenmarkt is het niet interessant om regelmatig te verhuizen. Als je vanwege werk regelmatig moet verhuizen, of je bent van plan later te emigreren zul je andere beslissingen gaan maken bij de inrichting van een huis. Bij een huurwoning moet je weer andere beslissingen maken. In de basis zijn dit de meest voorkomende situaties en de daaruit volgende werkwijze:

Je blijft hier de rest van je leven: Je kunt investeren in de woning, vaste elementen aanbrengen en alles mag op maat worden gemaakt. Je houdt geen rekening met een verhuizing in de toekomst naar een ander type woning.

Je gaat op termijn verhuizen: Als je weet dat je ooit zult verhuizen moet je bepalen welk deel van de inboedel overdraagbaar is en welk deel je mee zult nemen. Je zult ook de persoonlijke voorkeur moeten afwegen tegen de algemene opinie. Je kunt een luxe marmeren vloer in fel oranje met glitters laten leggen, het is niet waarschijnlijk dat de volgende eigenaar daar op zit te wachten.

Je betrekt een huurwoning: Voordat je gaat hakken en breken moet je eerst goed informeren bij de eigenaar van het huis welke mogelijkheden en restricties er zijn. Losse elementen zijn meestal geen probleem, maar vaste elementen als vloeren, tussenwanden en andere zaken moet je vooraf goed doorspreken. Wanneer je vertrekt is er ook vaak sprake van kapitaalverlies, zeker als de nieuwe huurder de oude inboedel niet over wil nemen.

Conclusie: Als je niet zeker bent van het aantal woonjaren kan het verstandiger zijn om meer te investeren in losse elementen in het interieur, dan in de vaste elementen. Kies bij een vaste vloerbedekking of behang voor algemene stijlen, maak het verschil met losse meubels, wanddecoraties etc.

Wie zijn de bewoners?

Het aantal gezinsleden nu, en in de toekomst zal voor een groot deel de keuzes in de inrichting bepalen. Een jong gezin zal voor andere keuzes komen te staan dan een ouder gezin waar de kinderen uit huis zijn. Huizen worden steeds meer gebouwd en ingericht als “levensloop bestendig”. Je trekt in het huis en brengt daar een groot deel van je leven door. Je kunt inspelen op de verschillende fasen van het leven en de woning opnieuw inrichten en verdelen. Deze bewoners kun je in de loop der jaren tegenkomen:

 • Volwassenen: Meestal een stuk of twee met één of meerdere professionele loopbanen door de jaren heen. Ze wonen gemeenschappelijk maar hebben ook een “eigen stukje” nodig om zichzelf te zijn.
 • Kinderen: In enkele decennia groeien ze uit tot volwassenen, die ooit waarschijnlijk het nest zullen verlaten. Ze zullen steeds meer privacy nodig hebben, en er zullen regelmatig ongelukjes in huis plaatsvinden. De persoonlijke behoeftes veranderen in hoog tempo.
 • Huisdieren: Een goudvis is meer een stukje interieur dan een gebruiker. Honden en katten hebben doorgaans veel haar. Is het interieur goed te reinigen, wat is de kans dat de kat in de gordijnen gaat hangen, en knabbelt de hond aan de leuning van de bank?
 • Bezoek: In veel landen is het gebruikelijk de schoenen uit te doen bij binnenkomst en slippers aan te trekken die de gastheer en gastvrouw aanbieden. In deze lage landen is dat niet het geval. Hoeveel bezoekers zul je ontvangen, en is het interieur daar op voorbereid?

Conclusie: Maak een schatting van de levensduur van alle elementen in de woning en bepaal daarop de keuze. Een kinderkamer zal zich sneller ontwikkelen dan de keuken, een hoogpolig tapijt is mooi om te zien maar kan een ramp zijn om bij te houden.

Je hebt ondertussen aan de knoppen kunnen draaien, en je hebt een redelijk beeld van de levensloop. Met name het tweede punt is een factor waar je niet teveel op moet sturen, het blijft koffiedik kijken. Als je houdt van zekerheid kun je de focus leggen op zaken waar je wel controle op hebt. Feitelijke en praktische zaken waar je beslissingen voor kunt maken op basis van duidelijke parameters. Het nemen van beslissingen geeft ook een zekere mate van rust, je neemt het heft in handen. Laten we eens kijken naar enkele praktische maar belangrijke zaken:

Welke regels stelt de gemeente?

Als je de grens van Nederland naar België overschrijdt valt het meteen op dat Nederlandse woonwijken zo uniform zijn, terwijl huizen in België allemaal anders zijn. Dat komt niet omdat Nederlanders het altijd met elkaar eens zijn, we zijn ook niet altijd een saai volkje, wij moeten gewoon voldoen aan strenge regels en wetten.

Dat begint al met de bouw. Een woning moet aan bepaalde regels voldoen wat betreft veiligheid, maar ook wat betreft het straatbeeld. Het plaatsen van een boompje in de voortuin kan al problemen geven. Controleer altijd tijdig of een verbouwing is toegestaan, of en welke vergunningen je nodig hebt. Bijvoorbeeld bij een aanbouw of opbouw. Bij een kantoor aan huis, of een werkplaats speelt het bestemmingsplan een belangrijke rol. Het kan heel praktisch zijn een kapsalon aan huis te beginnen, maar mag je een uithangbord neerhangen, en mogen klanten gebruik maken van de parkeerplaatsen in de wijk?

Bij twijfels over de gemeentelijke regels, bestemmingsplannen en bouwvergunningen is het raadzaam eerst te informeren alvorens te gaan bouwen. Anders kan een schuurtje in de tuin uitgroeien tot een groot en duur probleem.

Duurzaamheid

Er zijn twee redenen om een huis te verduurzamen:

 1. Minder belastend voor het milieu (klimaatneutraal)
 2. Minder energiekosten

De eerste reden is niet voor iedereen even belangrijk, over de tweede reden zijn de meeste mensen het wel eens. Een huis verduurzamen vereist investeringen. Dubbel glas, spouwmuurisolatie en de dakbedekking zijn heel concrete zaken waarmee je een huis zuiniger kunt maken. Je wilt in de winter de kou zoveel mogelijk buiten houden, en in de zomer de hitte vermijden.

Doe navraag bij de gemeente of er subsidieregelingen zijn wat betreft het verduurzamen van de woning. Denk daarbij aan zonnepanelen. Bij een huurwoning kan de verhuurder dergelijke panelen ook financieren tegen een opslag van de maandelijkse huur.

Als je zelf zonnepanelen aanschaft houd er dan rekening mee dat je die niet altijd mee kunt nemen naar een nieuwe woning. Het is niet zeker dat een nieuwe bewoner deze panelen over wil nemen. Let ook op de kwaliteit van de panelen en de hoeveelheid licht die het huis vangt. In een bosrijke omgeving kan het rendement van zonnepanelen lager uitvallen. Ook is niet elk paneel gelijk in kwaliteit. Sommige panelen hebben een relatief kleine invalshoek, andere panelen werken ook in de schaduw.

Binnen kun je ook veel doen met heel eenvoudige ingrepen zoals:

 • LED verlichting
 • Waar mogelijk gebruik maken van laptops, tablets en smartphones in plaats van desktop computers
 • Slimme thermostaat
 • Goede isolatie van kamer tot kamer
 • Een nieuwe koelkast met A++ of A+++ klasse in plaats van een oud model
 • Vloerverwarming
 • En last but not least…een trui of vest als het een beetje kil is, niet meteen de verwarming aanzetten…

Slimme apparaten

In bovenstaande opsomming wordt er al enkele malen naar verwezen; met “slimme” apparaten maak je het leven zuiniger, makkelijker en veiliger. Je kunt een slimme thermostaat installeren die je met een app kunt regelen, ook wanneer je niet thuis bent. De Nest thermostaat leert jouw gedrag en probeert zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Je kunt ook een deurslot met app besturing installeren. Philips heeft een hele lijn Hue lampen die je via een app aan kunt sturen. Met de Amazon Echo luidspreker en microfoon kun je slimme apparaten zelfs met je stem bedienen. Steve Jobs sprak al eens de woorden “There’s an App for that”, en dat was niet gelogen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is via de smartphone te besturen. Let er wel op dat die apparaten ook zonder smartphone kunnen functioneren, met een lege accu is het wel handig als je de lampen in kunt schakelen…

Veilig in huis

Ook bewakingscamera’s worden steeds slimmer en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week “connected”. Met bewegingssensors, automatische opnames en SMS waarschuwingen kun je zelfs op vakantie jouw huis in gaten houden. Het is wel prettig als je een goede relatie onderhoudt met je buren, want als je op het strand in Barbados een inbreker in jouw huis ziet wandelen heb je graag iemand in de buurt om even een kijkje te nemen.

Domotica woningen en levensloopbesteding

Niet iedereen is technisch onderlegd, en sommige mensen hebben een stevig wantrouwen wat betreft bovenstaande technologische ontwikkelingen. Dat is heel begrijpelijk, zeker met privacy en verhalen over hackers kan het een angstaanjagend idee zijn om je huis over te dragen aan computers. Kies daarom voor de producten en diensten die het leefgenot verhogen, en veiliger maken. Nu is het bedienen van een dimmer via de smartphone een leuke gimmick, later kan een alarm knop met internet verbinding naar een hulppost van levensbelang zijn. We gaan naar een “Internet of Things”, en jouw huis gaat daar ook onderdeel van uitmaken.

Conclusie

Een nieuw huis is een uitdaging, een onbekend avontuur waar je zelf, je partner, kinderen en huisdieren veel mooie momenten zullen beleven. Door de verschillende aspecten van het huis, het onderhoud en de inrichting in kaart te brengen wordt het eenvoudiger om beslissingen te maken, en bij te sturen als dat nodig is. Stel een plan op en zie dat als een levend document, in de loop der tijd zul je de knoppen bij gaan stellen, nieuwe elementen introduceren en aanpassen aan de situatie. Het geeft wel een zeker houvast en rust om een plan te maken.

Betrek het hele gezin bij het plan. Maak bijvoorbeeld een “huisboek” waar alle gezinsleden ideeën in kunnen noteren, vragen kunnen stellen en oplossingen kunnen aandragen. Of maak er een “huisapp” van, waarin iedereen via de Cloud foto’s aan toe kan voegen als plakboek, lijstjes met wensen kan opstellen en aandachtspunten kan noteren. De “connected” maatschappij staat ook voor de verbinding met jouw eigen huis.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.