Het juiste dekbedovertrek kiezen én gebruiken


We slapen een derde deel van ons leven. Dan wil je wel comfortabel liggen op een goed bed met een fijn matras en onder een heerlijk dekbed. Er zijn veel soorten dekbedovertrekken met verschillende voordelen en toepassingen. Zoveel dat het lastig kan zijn te bepalen wat nou de juiste voor jou is en een goede keuze te maken. Bij beddengoed zijn er meer aandachtspunten dan de kleur en een leuk motiefje. Zijn goedkope dekbedovertrekken van bijvoorbeel de dekbed discounter ook goed, en waar zit het prijsverschil in? En als je een dekbedovertrek hebt, hoe krijg je deze makkelijk netjes om je dekbed? En hoe onderhoud je je dekbed? We zetten onze slaapmuts op en gaan op zoek naar het beste dekbedovertrek en diverse tips rondom dekbedovertrekken!

Welke maat dekbedovertrek voor welk bed?

Er zijn matrasmaten, maten voor matrashoezen, daarnaast hebben dekbedden en overtrekken ook eigen maten. Gelukkig zijn de maten voor zowel het dekbed als het dekbedovertrek hetzelfde. Dit zijn de standaard maten en het type matras waar ze bij horen:

 Type bed Dekbedovertrek
Wieg en ledikant 120cm x 150cm
Peuterbed 100cm x 135cm
Eenpersoonsbed 140cm x 200 / 220cm
Twijfelaar en tweepersoons 200cm x 200cm / 220cm
Lits-jumeaux 240cm x 200cm / 220cm

Hoe zit het met dekbedovertrekken van 200cm en 220cm?

Als je kiest voor een lang dekbed heb je ook een langer dekbedovertrek nodig. Naast dekbedovertrekken van 200cm lengte zijn er ook dekbedovertrekken met een dubbele instopstrook waarmee je een lang dekbedovertrek kunt maken. Dus een overtrek van 220cm kun je ook gebruiken voor dekbedden van 200cm, maar een overtrek van 200cm is niet langer te maken. Let bij het bestellen op de lengte en mogelijkheden.

Een dekbedovertrek maakt het helemaal af

Bij de dekbed discounter vind je de mooiste dekbedden voor de laagste prijzen. Bij dekbedovertrekken zijn er verschillende materialen voor verschillende toepassingen. Dit zijn de meest voorkomende materialen:

Katoenen dekbedovertrek

Dit materiaal wordt gemaakt van een zachte vezel. Katoen heeft een hoog absorptievermogen en een lange levensduur. De kwaliteit van het katoen is afhankelijk van de dichtheid van de draden. Jersey wordt ook van katoenvezels gemaakt maar is meer elastisch en kreukvrij. Jersey is bijvoorbeeld geschikt voor een kinderdekbedovertrek.

Linnen dekbedovertrek

Dit materiaal wordt gemaakt van vlas vezels wat een zeer hoge kwaliteit stof oplevert. Naast de hoge kwaliteit heeft linnen ook een hoog absorptievermogen. De prijs ligt vaak hoger dan andere materialen, linnen zal sneller kreuken dan bijvoorbeeld katoen. Het is wel een zeer duurzaam materiaal.

Satijnen dekbedovertrek

Dit materiaal is de hoogste kwaliteit katoen en heeft een prachtige luxueuze uitstraling. Satijn voelt zacht aan en blijft fris in warme zomermaanden. Hoewel de meeste mensen satijn veruit de meeste comfortabele stof vinden zijn er ook mensen die dit gladde dekbedovertrek juist vervelend vinden.

Flanellen dekbedovertrek

Dit materiaal wordt gemaakt uit opgeruwd katoen, enkelzijdig of dubbelzijdig. Door de structuur houdt het zeer goed warmte vast en is daarmee geschikt voor de koude maanden. Flanel is echt een materiaal voor koude periodes en ruimtes, als je het snel warm hebt onder een dekbed is dit niet de beste keuze.

Polyester of polyamide dekbedovertrek

Deze synthetische materialen zijn vaak goedkoper dan natuurlijke materialen. Synthetische materialen kunnen doorgaans heter worden gewassen zonder te krimpen. Dat maakt polyester en polyamide erg geschikt voor mensen met een allergie of overgevoeligheid voor huisstofmijt. Omdat deze stoffen vaak dunner zijn ligt de duurzaamheid wat lager. Ook kan het dekbed gaan “pillen”, dat zijn vezels die loslaten en bolletjes vormen.

Natuurlijk of synthetisch dekbedovertrek?

Je kunt kiezen uit dekbedovertrekken van synthetische materialen of natuurlijke materialen. Katoen, linnen en satijn zijn voorbeelden van natuurlijke materialen. Polyester en polyamide zijn synthetische materialen. Dit zijn in het kort de voordelen en nadelen van natuurlijke en synthetische dekbedovertrekken.

 • Natuurlijke materialen gaan vaak langer mee dan synthetische materialen.
 • Synthetische materialen zijn anti-allergisch en kunnen heter worden gewassen.
 • Polyester en polyamide kunnen gaan “pillen”. Dan ontstaan er bolletjes op de dekbedovertrekken.
 • Natuurlijk of synthetisch voelt anders aan, dit is een persoonlijke voorkeur.
 • Natuurlijke materialen ademen beter dan synthetische materialen.
 • Fleece deken

Naast een dekbed en dekbedovertrek behoort de fleece deken ook tot populair beddengoed. Net als een sprei kun je deze deken over het dekbed leggen voor extra warmte. Het is ook bij uitstek een deken om over de bank te leggen, of om lekker onder te kruipen in de koude wintermaanden. Fleece is een volledig synthetisch materiaal, voelt heel zacht aan en is licht van gewicht.

En dán kies je de kleur!

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor het type dekbed (tip: check onze dekbeddenspecial) en dekbedovertrek kun je de keuze gaan maken voor hoe je dekbedovertrek er uit moet zien. Er zijn veel soorten dekbedovertrekken met verschillende kleurstellingen en motieven. Let daarbij ook op de kleurstelling en inrichting van de slaapkamer. Je kunt de sfeer bepalen met het juiste dekbedovertrek. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van het juiste dekbedovertrek:

 • Rood, geel en bruin zijn warme kleuren.
 • Blauw, zwart, wit en grijs zijn koele kleuren.
 • Groen en paars kunnen zowel warm als koel zijn afhankelijk van de verzadiging.
 • Als de slaapkamer relatief druk is qua inrichting met veel ornamenten kies dan voor één kleur of een patroon met weinig contrast. Anders wordt de ruimte te druk.
 • Bij een strakke inrichting kun je met een patroon wat leven in de ruimte brengen.
 • Lichte kleuren lijken koeler, in warme zomermaanden wekt een lichtblauw dekbedovertrek de suggestie van verkoeling op.
 • Ons advies is om kinderen hun eigen kinderdekbedovertrek te laten kiezen, dan zullen ze ook met minder moeite naar bed gaan.

Onderhoud van dekbedovertrekken

Als je dekbedden en dekbedovertrekken op de juiste manier reinigt zullen ze lang meegaan. Dit zijn de drie belangrijkste aandachtspunten bij reiniging en onderhoud van dekbedden en dekbedovertrekken:

 1. Let altijd goed op de maximale temperatuur waarmee je het beddengoed mag wassen. Synthetische materialen mogen vaak op veel hetere temperaturen worden gewassen. Natuurlijke materialen kunnen krimpen of sneller slijten. Lees dus altijd eerst goed het label voor je een dekbed of dekbedovertrek in het wasmachine stopt!
 2. Was dekbedovertrekken altijd binnenstebuiten. Zo blijft de kleur langer mooi omdat er minder frictie en wrijving op de gekleurde vezels komt. Was een gekleurd dekbedovertrek de eerste keer altijd zonder andere was om verkleuring te voorkomen. Bij donkere kleuren is het beter dit beddengoed meerdere keren apart te wassen.
 3. Als je niet houdt van strijken kun je kiezen voor Jersey katoen. Dit materiaal is vrijwel kreukvrij waardoor je dit beddengoed niet of nauwelijks hoeft te strijken. Linnen kreukt daarentegen wel snel. Dat is een duurzaam en mooi materiaal maar je moet er wel wat meer aandacht aan besteden.

Met deze informatie en praktische tips wordt de keuze voor het juiste dekbedovertrek heel eenvoudig. Er is nog één tip die we je willen geven; de beste manier om een dekbedovertrek om het dekbed te krijgen!

Lifehack – Snel je dekbedovertrek over je dekbed trekken

Veel mensen zien op tegen het vervangen van een dekbedovertrek. Hoe groter het overtrek hoe groter de frustratie. Maar het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Keer het dekbedovertrek binnenstebuiten. Stop de uiteinden van het dekbed in de puntjes van het dekbed, houd deze vast en trek het dekbedovertrek over het dekbed heen. Sommige mensen gebruiken hier lusjes voor en klemmen aan de muur maar dat is niet nodig. Met twee personen gaat het iets sneller maar alleen heb je het dekbedovertrek ook in een handomdraai om het dekbed heen. Bekijk hier in een filmpje hoe dit werkt:

En tot slot nog een tip voor onrustige slapers: Wanneer jouw dekbed niet netjes blijft zitten in het dekbedovertrek kun je aan de puntjes van zowel het dekbed als het overtrek drukknopen of een knoop en lusje naaien. Dan blijven de puntjes altijd perfect op hun plek!

O.a. bij de dekbed discounter, bij ikea.nl bij dekbedovertrek.nl en op Hema.nl vind vind je een groot assortiment aan dekbedden en dekbedovertrekken voor alle seizoenen en voorkeuren. Neem snel een kijkje in de online winkel en doe er je voordeel mee!

9 handige tips op een rij

Hieronder tot slot nog een top 10 van nuttige en handige tips met betrekking tot dekbedovertrekken en het dekken van je bed:

 • Tip 1: Keer het dekbedovertrek binnenstebuiten, neem het dekbed vast bij de punten en trek het dekbedovertrek over het dekbed naar de andere uiteindes. Even schudden en klaar is je gedekte bed!
 • Tip 2: Stop de uiterste punten van het dekbed in de hoeken. Klem ze met een lijmklem vast zodat ze niet losschieten. Zo kun je snel het dekbed in het dekbedovertrek krijgen met een beetje uitkloppen.
 • Tip 3: Haak een kleerhanger met klemmetjes omgekeerd aan het uiteinde van de bedbodem. Klem het dekbed vast zodat je niet met koude voeten hoeft te slapen. (is het warm, dan raden we je juist aan om met je voeten buiten de dekens te slapen – zie ook de tips bij warm weer hieronder).
 • Tip 4: Vind je dat kleine gat onderin onhandig? Maak het dekbedovertrek helemaal open aan de onderkant, dan is het insteken van het dekbed veel eenvoudiger.
 • Tip 5: Is het gat nu te groot en slipt het dekbed eruit? Plak of naai enkele stukjes klittenband langs de zoom om het gat eenvoudig dicht te maken.
 • Tip 6: Leidt het dekbed een eigen leven in het dekbedovertrek? Maak in de hoeken van het dekbedovertrek enkele drukknopen vast en de andere kant aan het dekbed. Dan kun je de hoeken netjes op zijn plaats houden door ze vast te drukken in de knopen. Wat je ook kunt doen is de punten vastmaken met een veiligheidsspeld zodat het dekbed netjes op zijn plaats blijft.
 • Tip 7: Gebruik sokkenknijpers om het dekbedovertrek vast te maken in het wasmachine zodat het niet één grote, natte bol wordt en zodat alle overige was niet in je overtrek komt te zitten.
 • Tip 8: Steek naast het dekbed ook een tennisbal in de droger, daarmee klop je het dekbed meteen op en blijft het lekker luchtig.
 • Tip 9: Wanneer het dekbedovertrek uit de wasmachine komt is het verstandig om deze meteen dubbel te vouwen, glad te strijken en te laten drogen op een waslijn of hanger. Dat bespaart veel onhandig strijkwerk.

Slapen bij warm weer

Is het heel warm, dan hebben we nog een aantal extra slaaptips voor je:

 • Warmtetip 1: Koud douchen zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Neem dus een koude douche voor het slapen zodat je lichaam als je gaat slapen minder warm is en aanvoelt. Douche daarbij niet té koud, aangezien je lichaam dan weer warmte gaat genereren om je lichaam op een normale temperatuur te krijgen.
 • Warmtetip 2: Dekens en dekbedovertrekken kunnen heel warm zijn, maar gelukkig heb je ook koelere varianten. Dekbedden die gevuld en gemaakt zijn met natuurproducten als katoen of dons houden de boel koeler. Synthetische producten zijn niet aan te raden, want deze laten moeilijk of geen lucht door en houden daarmee de warmte onder de dekens. Uiteraard kun je er ook altijd voor kiezen om alleen onder je overtrek of een ander dun laken te slapen.
 • Warmtetip 3: Je kunt je lakens en kussensloop overdag in de vriezer leggen in een speciaal daarvoor bestemde zak. Hierdoor zijn je lakens in ieder geval lekker koel.
 • Warmtetip 4: Via je voeten kun je veel warmte verliezen, met warm weer is dat uiteraard juist fijn. Daarnaast is het zo dat koele voeten verder doorwerken in je lichaam.  Zorg dus dat wanneer je gaat slapen je voeten onder de dekens uit steken.
 • Warmtetip 5: Uiteraard kun je ook altijd een airco of een ventilator aanschaffen. Zorg er dan in ieder geval voor dat de airco niet kouder dan 16 graden staat, en zet een ventilator waar mogelijk bij een bron van koude(re) lucht, zodat deze door de ventilator verdeeld wordt in de ruimte. Ook kun je flessen of kruiken met koud water voor de ventilator hangen, zodat de hele nacht koelere lucht verspreid wordt.

Slaap lekker!

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.