Dekbedden

De beste dekbedden voor elk seizoen

Een goed bed is een belangrijke aanschaf, je brengt daar een groot deel van je leven door. Dat geldt eveneens voor het beddengoed. Vroeger waren dat zware dekens met lakens. Die waren niet echt comfortabel en het kost teveel tijd om alles netjes en schoon te houden. Het dekbed heeft de ouderwetse dekens grotendeels vervangen. Dat is begrijpelijk want dekbedden zijn heel praktisch in gebruik, ze zijn eenvoudig te reinigen en voelen zeer comfortabel aan. Er zijn veel soorten dekbedden voor verschillende doelgroepen die geschikt zijn voor verschillende seizoenen. Je kunt kiezen voor een dekbed waar je het hele jaar onder kunt slapen, of een dekbed per seizoen. Ook de materiaalkeuze is van belang, wordt het een natuurlijk materiaal of toch een synthetische variant? Het is niet zozeer een kwestie van het beste dekbed, maar het dekbed dat het beste aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur.

Kies het juiste type dekbed

Er zijn drie soorten dekbedden verkrijgbaar; een 4 seizoenen dekbed, een zomerdekbed en een dekbed voor het hele jaar. Dit zijn de voornaamste verschillen:

4 Seizoenen dekbed

Eigenlijk zijn dit twee dunne dekbedden die je aan elkaar kunt bevestigen, normaal gesproken met drukknopen. Dit set bestaat uit een dun dekbed, goed voor de zomer en een dikker dekbed voor de lente en de herfst. Combineer ze voor een koude winter met de (druk)knopen zodat ze niet van elkaar schuiven.

Zomerdekbed

Dit is een dun dekbed dat tevens licht van gewicht is. In de warme zomermaanden kun je toch onder een dekbed liggen zonder dat het te warm wordt. Door het lichte gewicht vindt niet iedereen dit type dekbed prettig omdat je het dekbed minder op je lichaam voelt.

Dekbed voor het hele jaar

Dit dekbed kun je het hele jaar gebruiken. Ze zijn wat zwaarder dan een zomerdekbed en bieden iets minder warmte dan een 4 seizoenen dekbed. Een goed all-round dekbed dus voor slaapkamers die het hele jaar door op ongeveer dezelfde temperatuur blijven.

Tip: De warmte van een dekbed wordt aangegeven in een waarde van 1 tot 4. Hoe hoger de waarde, hoe minder warm het dekbed. Dus 1 voor een winterdekbed en 4 voor een zomerdekbed. All-year dekbedden hebben meestal een 2 waarde.

Meer over de warmteklasse

  • Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit één dekbed met een warmteklasse van 3 en één dekbed met een warmteklasse van 4. Samen vormen ze een dekbed met warmteklasse 1.
  • Dekbedden van dons en wol vallen meestal in de warmteklasse 2 en zijn geschikt voor normale winters.
  • Een dekbed in warmteklasse 3 kun je het hele jaar door gebruiken in slaapkamers waar de temperatuurverschillen niet zo hoog zijn.
  • Bij warmteklasse 4 moet je denken aan zomerdekbedden die heel licht van gewicht zijn en goed warmte doorlaten.

Welke vulling wil je in het dekbed?

De vulling kan veel verschil maken in het slaapcomfort. Een dekbed van wol voelt anders dan een dekbed van dons of katoen. Let ook op het vulgewicht van het dekbed en de warmte waarde. Dit zijn de populairste vullingen:

Donzen dekbed

Dons wordt gemaakt van eenden- of ganzendons. Het volume is hoog maar het gewicht is licht. Ganzendons is in principe van betere kwaliteit dan eendendons vanwege de hogere dichtheid van het dons.

Wollen dekbed

Als je veel vocht verliest tijdens het slapen is een wollen dekbed wellicht de juiste keuze. Wol is zeer goed wat betreft vochtregulatie. Voor koude periodes is wol ook een goede manier om warm te blijven en wol voelt zwaarder aan wat sommige slapers prettig vinden.

Katoenen dekbed

Dit is een echt natuurmateriaal. Het gewicht is laag en katoen laat redelijk veel warmte door waarmee het vooral geschikt is voor warmere maanden. Omdat katoen wordt voorgewassen kan het op hoge temperaturen worden gereinigd. Dit is een voordeel voor mensen die last hebben van huisstofmijt.

Zijden dekbed

Dit materiaal voelt heerlijk zacht aan en door de hoge dichtheid van de stof is zijde geschikt voor mensen die last hebben van huisstofmijt. Zijden dekbedden zijn heerlijk in de zomermaanden omdat ze veel lucht doorlaten en dit type dekbed voelt uiterst comfortabel aan.

Synthetisch dekbed

De prijs van synthetische dekbedden ligt vaak lager, maar dat gaat wel ten koste van de luchtdoorlatende eigenschappen door de synthetische vezels. Ze zijn op hoge temperaturen te wassen waarmee dit materiaal zeer geschikt is voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt. Ook zijn synthetische dekbedden anti-allergisch omdat ze niet gemaakt zijn van natuurlijke of dierlijke materialen.

Tip: In plaats van een 4 seizoenen dekbed is een combinatie van twee lichte dekbedden uiteraard ook mogelijk. Dan kun je materialen naar wens combineren. Let wel bij het reinigen op de maximum temperatuur!

Welke maat voor welk bed?

Er zijn matrasmaten, maten voor matrashoezen, daarnaast hebben dekbedden en overtrekken ook eigen maten. Gelukkig zijn de maten voor zowel het dekbed als het dekbedovertrek hetzelfde. Dit zijn de standaard maten en het type matras waar ze bij horen:

 Type bed Maat dekbed 
Wieg en ledikant 120cm x 150cm
Peuterbed 100cm x 135cm
Eenpersoonsbed 140cm x 200 / 220cm
Twijfelaar en tweepersoons 200cm x 200cm / 220cm
Lits-jumeaux 240cm x 200cm / 220cm

Dekbedden reinigen

De meeste dekbedden zijn gewoon in het wasmachine te reinigen. Lees altijd eerst goed het instructielabel dat aan het dekbed hangt, de werkwijze verschilt per type. Synthetische vezels zijn normaal gesproken krimpvrij omdat dit materiaal in de fabriek reeds behandeld is. Je kunt synthetische dekbedden wassen op hogere temperaturen wat voor mensen met allergieën een voordeel is. Natuurlijke materialen vergen wat meer zorg met reinigen, maar hebben doorgaans wel een langere levensduur. Berg nooit een (deels) vochtig dekbed op in de kast, dan kan de vezel verstikken. Wanneer je elk seizoen van dekbed wisselt bewaar je het dekbed na het reinigen op een droge plek. Zo hebben bacteriën geen kans om zich te ontwikkelen.

Het juiste dekbedovertrek

Als je de keuze hebt gemaakt voor een dekbed heb je ook een dekbedovertrek nodig. Dat is hygiënisch, praktisch en het ziet er mooi uit. Kies voor een dekbedovertrek die qua eigenschappen goed aansluit op het dekbed. De meeste dekbedovertrekken worden geleverd met kussenslopen. Je kunt ook extra kussenslopen aanschaffen. Dat is aan te raden omdat het hoofdkussen vaak sneller vervuilt en slijt. De maten van dekbedovertrekken komen overeen met de dekbedden.

Klik hier voor meer informatie over dekbedovertrekken of klik hier voor de complete collectie dekbedden.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.