Bedden

Beter slapen op het beste bed

Een bed kopen doe je niet dagelijks. Het zijn meubelstukken die jaren meegaan. Maak de juiste keuze en kies het bed dat past bij jouw smaak en de situatie. Hoe groot is de beschikbare ruimte, welke uitstraling wil je in de slaapkamer en wat is het budget? Goedkope bedden zijn er volop, maar hoe duurzaam zijn ze? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden voordat je een besluit neemt.

Ledikant of boxspring?

Een boxspring combinatie is een kist met veren met daarop een matras. Dat is momenteel erg populair. Het neemt betrekkelijk weinig ruimte in en het kan comfortabel zijn. De prijzen kunnen wel hoog oplopen, de instap is vaak hoger en dit soort bedden hebben niet echt een bijzondere uitstraling. In dit artikel concentreren we op ledikanten. Losse bedden waarvoor een matras nodig is.

Spiraal of lattenbodem

Een bedspiraal scoort goed op één vlak; luchtdoorstroming. Een spiraal heeft veel open ruimte waarmee er meer lucht in en uit kan stromen. Helaas biedt een spiraal geen ondersteuning in zones. Ook kun je beter geen matras met vering op een spiraal leggen vanwege de demping. Een lattenbodem is in de meeste gevallen de beste keuze. De prijs hangt grotendeels af van het aantal latten. Goedkope bedden die inclusief latten worden geleverd hebben doorgaans weinig latten. Duurdere bedbodems hebben een groter aantal dunnere latten en worden soms geleverd met extra latten waarmee je in kunt stellen hoe strak de bedbodem is. Met latten kun je zones aanbrengen in de bodem met een variabele weerstand over de lengte van het bed.

Matras

De bedbodem en het matras moeten bij elkaar passen. Laat je in de winkel adviseren wat de beste combinatie is voor de merken en modellen die zij voeren. Bij een boxspring combinatie is deze keuze meestal al gemaakt. Een harde bodem met een zacht matras of juist andersom kan de ervaring compleet veranderen. Proefliggen is aan te raden. Sommige leveranciers laten je een aantal weken of zelfs maanden het bed uitproberen. Let in dat geval goed op de voorwaarden. Een waterbed heeft als groot nadeel dat er geen lucht, warmte en vocht weg kan vloeien, wat bij een matras wel het geval is. Daarnaast moet een waterbed altijd op temperatuur worden gehouden wat elektriciteit kost.

Materialen voor ledikanten

De meeste ledikanten worden gemaakt van hout of metaal. Hout geeft een meer natuurlijk uiterlijk, zeker als er geen dekkende verf op is aangebracht. Het frame is vaak wel groter dan bij een metalen frame. Een metalen bedframe is doorgaans heel open van constructie met elegante vormen. Dat is goed voor de doorluchting. In een houten frame zijn weer goed bijpassende lades te verwerken. Er is geen absolute waarheid in deze, het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kies wel voor een solide constructie.

Er zijn een aantal verschillende soorten bedden en ledikanten. Allereerst zijn er de standaard maten voor bedden en matrassen:

Wieg en ledikant:                   120cm x 150cm

Peuterbed:                             100cm x 135cm

Eenpersoonsbed:                    140cm x 200 / 220cm

Twijfelaar en tweepersoons:    200cm x 200cm / 220cm

Lits-jumeaux:                         240cm x 200cm / 220cm

Beddengoed wordt gemaakt op basis van deze standaard maten. Bij kinderen moet je bepalen op elke moment je wilt overstappen op een “volwassen” maat. Kinderbedden zijn vaak wat goedkoper omdat er minder lang gebruik van wordt gemaakt. Let daarom op bij de aanschaf van een tweedehands kinderbed omdat de materialen vaak minder duurzaam zijn. Ook gaan kinderen niet altijd even zachtzinnig om met het bed.

Dit zijn enkele alternatieve vormen van bedden naast de standaard ledikanten:

Stapelbed

Bij een stapelbed worden twee bedden op elkaar geplaatst met één frame. Je kunt boven en onder een matras leggen zodat er twee personen kunnen slapen. Het grote voordeel is uiteraard besparing van ruimte. De meeste stapelbedden zijn verkrijgbaar in kindermaten. Bij grote gezinnen biedt een stapelbed een goede oplossing om de ruimte efficiënt in te delen. Ook voor logeerpartijtjes is een stapelbed natuurlijk erg handig.

Een stapelbed heeft een trap die meestal aan de zijkant wordt geplaatst en soms het midden. In de meeste gevallen betreft het een verticale vaste ladder die aan het bedframe is bevestigd. Er zijn ook types waar de ladder een scharnier heeft waarmee deze licht schuin staat. Dat is wat makkelijker bij het klimmen. Een losse trap maakt de instap voor de slaper beneden iets makkelijker.

Stapelbedden zijn eigenlijk altijd twee éénpersoonsbedden met dezelfde afmetingen. Er zijn naast kinderbedden ook stapelbedden voor volwassenen verkrijgbaar. Die worden vaak gebruikt in hostels. Stapelbedden worden gemaakt van hout of metaal. Er zijn stapelbedden verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, let wel op de constructie. Zeker bij bouwpakketten moet je rekening houden met de juiste constructie om later problemen te voorkomen. Een stalen frame is meestal opgebouwd uit enkele lange buizen die aan elkaar gelast zijn. Houd rekening met de maximale belastbaarheid. Dat springen niet verstandig is lijkt vanzelfsprekend, dankzij het plafond is dit ook niet eenvoudig.

Tip 1: Geef de slaper boven iets leuks om naar te kijken, een mooie poster bijvoorbeeld die je aan het plafond hangt.

Tip 2: Zorg dat de slaper boven een eigen lampje heeft, anders kunnen er ’s nachts gevaarlijke situaties ontstaan.

Tip 3: Als de twee bedden niet continue in gebruik zijn kun je één bed als opbergruimte gebruiken. Beneden zou je een gordijntje kunnen hangen.

Hoogslaper

In het verlengde van het stapelbed hebben we ook nog het hemelbed. Dat is een bovenslaper zonder bed beneden. Ook dit is een goede manier om ruimte te sparen in een kinderkamer. Beneden is er ruimte voor speelgoed of een bureau. Een werkruimte met tafelblad maakt vaak onderdeel uit van het hemelbed. De trap is meestal aan de zijkant geplaatst waarvan sommige vast en verticaal, sommige los met een schuine stand. Een losse trap kan ook aan de kopse kant bevestigd worden.

Een hoogslaper is praktisch en geeft het kind een persoonlijke ruimte om in te spelen en studeren. Je bespaart veel ruimte in een kleinere kamer. Er zijn ook half hoogslapers met een beperkte ruimte onder. Ook zijn er combinatie bedden waarbij je twee bedden op elkaar kunt stapelen.

Hemelbed

Voor een vleugje romantiek in de slaapkamer is een hemelbed de perfecte keuze. De hoeken van het bedframe zijn naar boven doorgetrokken. De palen worden via een frame of balken aan elkaar bevestigd. Je kunt zelf bepalen of je het hemelbed open laat, vaak worden er gordijnen of doeken aan bevestigd.

Een hemelbed ziet er luxe en bijzonder uit. Vroeger sliepen alleen de rijke mensen onder een hemelbed. Door dunne gordijnen te hangen lijkt het alsof je in de hemel slaapt, daar komt de naam dan ook vandaan. Als bijkomende voordelen ben je ook beter beschermd tegen insecten en je hebt direct controle over de lichtinval.

Hemelbedden zijn meestal voor twee personen, er zijn overigens wel eenpersoons hemelbedden te koop. De matrasmaten zijn gelijk aan conventionele bedden, er is dus geen speciaal beddengoed vereist. Let er wel op dat een matrashoes iets lastiger om de hoeken is aan te brengen omdat elke hoek een opstaande balk heeft. Bij een stalen frame zijn de palen meestal wat dunner is vergelijking met houten hemelbedden.

Een hemelbed wordt meestal geplaatst om de slaapkamer een romantisch gevoel te geven. Dat zie je terug aan de modellen, kleuren en de materiaalkeuze van de hemelbedden.

Tip 1: Gebruik gordijnen met dunne materialen zodat het niet benauwd wordt in de nacht.

Tip 2: Een metalen frame heeft doorgaans ronde buizen, dan is een gordijn met lussen eenvoudiger te schuiven. Bij een houten frame kun je het beste de gordijnen in het midden aan de hoekpalen bevestigen om slijtage van de lussen te voorkomen.

IKEA bedden

Er zijn veel meubelzaken die kwalitatief goede bedden verkopen. Als je zelf handig bent kun je een bed als bouwpakket aanschaffen zoals bij de IKEA. Voor slapers met een beperkt budget kun je voor weinig geld goedkope bedden kopen. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak duurkoop is. Je slaapt een derde deel van je leven, als je van plan bent voor langere tijd een bed te kopen geef dan liever iets meer uit. Dat geldt overigens zeker voor stapelbedden en hoogslapers. Als de constructie niet goed is kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. IKEA gebruikt voor bedden, bedbodems en matrassen standaard maten in tegenstelling tot een aantal andere producten in deze keten.

Tip 1: Als je niet zo gecharmeerd bent van het Zweedse design maar toch op zoek bent naar een goedkoop bed verkopen zaken als Kwantum en Leenbakker ook bouwpakketten tegen redelijk lage prijzen. Zij bieden andere modellen dan de IKEA bedden.

Tip 2: Als je koopt voor op de langere termijn zal de investering in kwaliteit vaak lonen. Koopjesjagers kunnen ook overwegen een winkelmodel te kopen. Let dan wel op eventuele beschadigingen.

Bedden voor senioren

Oudere mensen hebben vaak moeite met bukken vanwege rugklachten of gewrichtsproblemen. Bedden voor senioren zijn vaak wat hoger voor een gemakkelijke instap, soms is de hoogte verstelbaar. Medische bedden worden meestal gemaakt van staal en hebben uitbreidingsmogelijkheden zoals handgrepen en een opstaande rand zodat de eigenaar niet uit het bed kan vallen. Er zijn ook normale bedden die wat hoger staan, dat maakt instappen uit uitstappen makkelijker.

Tip: Bij een hoog bed is stofzuigen onder het bed eenvoudiger.

Bedden met opbergruimte

Bedden staan vaak op poten. Je kunt goed gebruiken maken van de ruimte onder het bed met speciale lage beddozen. Die zijn verkrijgbaar met en zonder wieltjes, afhankelijk van de vloer. Er zijn bedden die reeds speciale lades hebben die in het frame zijn verwerkt. Het voordeel is dat deze lades enkele centimeters van de grond zweven en daardoor niet de vloer beschadigen. Dat betekent wel dat je die lades niet te zwaar kunt laden.

Tip: Verberg praktische maar onaantrekkelijke opbergkisten door een grote sprei over het bed te leggen.

Naast een bed kopen zijn er uiteraard nog andere zaken om rekening mee te houden met de inrichting van een slaapkamer:

  • Wordt het bed geleverd met nachtkastjes? Houd bij losse nachtkastjes rekening met de hoogte van het bed inclusief matras.
  • Twee smalle bedspiralen of lattenbodems geven meer steun dan één grote bedbodem bij tweepersoons bedden.
  • Kies beddengoed dat mooi past bij het ledikant. Bij een hemelbed is een satijnen dekbedovertrek prachtig evenals losse kussens. Natuurhouten ledikanten passen goed bij natuurlijke en zachte kleuren.
  • Neem bij de inrichting van de kinderkamer het kind ook mee naar de winkel (of webshop). Laat deze meedenken met de inrichting en vormgeving. Daarmee geef je het kind ook een verantwoordelijkheid de eigen kamer netjes te houden.
  • Met licht kun je veel bereiken. Gebruik schermlampen met dimmers en eventueel “slimme” verlichting die je middels een app kunt bedienen.
  • Slaapbanken zijn nooit zo goed voor de nachtrust als echte bedden. Het zijn praktische tussenoplossingen maar geen lange termijn oplossingen. Gun jouw rug een goed bed.
  • Hoogpolige vloerbedekking voelt heerlijk maar is niet zo eenvoudig te reinigen en kan huisstofmijt aantrekken.

Als je gaat shoppen voor een bed laat je goed voorlichten en wees niet overhaast met het maken van keuze. Uiteindelijk moet je zelf op het bed slapen, niet de verkoper. Als je twijfelt slaap je er gewoon nog een nachtje over.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.

Wegens gebrek aan tijd overwegen wij de verkoop van dit domein en de website. Heeft u interesse of wilt u een bod doen, mail dan naar domeinmain@gmail.com.